Our Recent Posts

Tags

Jezerski Stog, Prevalski Stog, Adam in Eva

S srečo na licih se z Jurijem spet odpraviva skupaj v hribe. Kot bi šla na frape in rogljiček. On ima hribovsko imuniteto. Moja najljubša družba je. Vedno pripravljen na ploho avanturističnih izzivov.

S tretjim očesom zaznavam jutranjo roso in meglico nad Bohinjem, že diham svež zrak na Planini Blato. Gozdovi nad nama so še vedno oblečeni v zeleno, kmalu jih bo pobralo. Spet bo treba nazaj, po jantarne odtenke. S pasjo zvestobo iščeva pot do prve dežele, Planine Krstenice.

Z nekaj domišljije sva sledila grapi Bušnica in našla prvi cilj. Potem pride še drugi - Planina Jezerce in tretji - Jezerski Preval. Na Jezerskem Stogu pa prvi razgled, bil je kot pisana preproga – Ogradi, Krsteniški Stog, Tosc, Ablanca, Uskovica, Spodnje Bohinjske gore … Dolgo sva prijateljevala z razgledi, prostostjo in tišino. In to sonce, ljubezen podnebna, kako naju je grela. Najin naslednji cilj je bil Prevalski Stog.

V skalno višavo sva vstopila iz vzhodne smeri. Izgledalo je, da ni poti. Pa sva vendar našlo nekaj metrov prusika, zataknjenega za skalo z matičarko. Velikodušno. Bilo je v pomoč, a najbolj sem sijala, ko sem v skalnem zavetju izrazila pikico plezalne ljubezni. Pikico.


Iz Prevalskega Stoga nadaljujeva na Adama in Evo. Še dva vrhova s preobilnimi razgledi. Ura je že »pozna«.


Sestopiva čez Mišeljski preval in v nadaljevanju čez Lazovški preval do Planine v Lazu - še ena slikarska veličina, popoln likovni red. Vračava se čez Pungrat do najine kočije. Obrnem ključ in noč ujame prečudovit dan. Zvečer nama prija blazina iz sanj in kozje molitvice. Tudi malemu pod srčkom. Gibčna je samo še vesela duša, sklepi pa ne. Ugasneva luč in ta čudežni fotoaparat, spomin.
Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2021 by JB VERTICAL