Our Recent Posts

Tags

Staničev vrh - južna stena

Po dolgi blogerski tišini sva nazaj. Komaj sva čakala pustolovščino na obzorju. Kajti - prvič sva šla čisto sama plezat - večraztežajne smeri. Sama. Večer prej sem cefrala misli – a greva res plezat? Samo midva, res sama? Pazila sem z optimizmom, da ga ne bi zdrobila. Nekatere dogodke v življenju si res tako silno zapomniš. In potem nikoli ni več tako kot prvič. Naj mi nič ne pokvari tega lepega pogleda od zgoraj.

Mehek glas vetra naju je spremljaj vse od izhodišča Kamniške Bistrice, čez Repov kot in do podvrha Staničevega vrha. Ko sva stopila na južno stran vrha, zagledam svetlo sive stene. Ostre in razbrazdane v vertikalo. Stopila sva do prve smeri – MRZLO POSTAJA (V/IV, 150m). Opaševa orodje, premečeva štrik, preveriva drug drugega, še enkrat pregledava smer in greva. Jurij odrine prvi. Opazujem ga kako spretno in samozavestno postavlja prstke na skalo. Kmalu si njegovo gibanje predstavljam le še preko štrika. Izginil je vogalom smeri. Kmalu se štrik ustavi. Na vrsti sem jaz. Pogoltnem slino. Prvi poteg mi je spotil blazinice, že naslednji gib me je umiril za cel dan. Še zadnji domišljeni »ali nama bo šlo?«, je tisti hip izginil nevrnljivo. Prvo smer sva plezala počasi, molče, brez zapletov. Podri varovanje, OK, varujem, plezam. In spet. In spet. In spet. Imenitno ozračje. Po dveh urah plezanja stopiva na vrh. Navihano, srečno. »A si predstavljaš, da bi življenje prespal? A si predstavljaš, da ne bi poskusil plezat? Kot bi potopil božično drevo,« pravim.

Spustiva se nazaj pod steno, greva še eno. Le stežka najdeva smer LABRADOR (V-, 110m). Ampak jo najdeva. Bistveno manj je opremljena kot prva smer - trije klini in nekaj preperelih gurten. Sama sva nameščala svoja varovanja. Ampak smer nama je bila lepa, kot je bil lep cel dan. Iz smeri izstopiva levo čez borovce, pobereva opremo iz skrivališča in greva nazaj med drevesa, v dolino. Moja diagnoza minulega večera se je izkazala za točno. No, ni bila diagnoza, bolj šepet nemirne vesti, ki sva jo skupaj pomirila na višini.

Prejšnji teden je Jurij z Andrejem (AO Rašica) tudi plezal v Staniču in sicer ŠEPETANJE (VI-,150m) in ZATIŠJE (VII/V+,120m).

Se kmalu vrneva :)

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2018 by JB VERTICAL