Our Recent Posts

Tags

Kanjavec in preko Temena na Poprovec

Bebavo počaščena starejša gospa, to sem jaz!

»Ah, te »starejše gospe«, ki stalno samo rožice fotkajo in nosijo čevlje z dvignjeno peto. Pa vložki s silikonom in magnetki, da čuvajo kolke in masirajo akupresurne točke.« Bilo je še včeraj, ko sem se pubertetniško smejala »temu svetu«. A glej, glej! Ta svet je zdaj (že) tudi moj, po številki veliko prehitro, kot sem mislila, ampak je. Tukaj je in hvaležna sem, da je. Čevljev z dvignjeno peto sicer še nimam, rože so pa vsepovsod! Sploh v galeriji na telefonu. Tokrat sem izbrala takšno turo, ki je galerijo rož in narave še bolj zapolnila. Zdaj že vem - če je Jurij tiho, skoraj gotovo fotografira rožice. Malo sem bila skeptična, da se mi bo Jurij pridružil na tej »ravni« turi. Pa se je. Tudi on zna biti »star« in v tem zna uživati! Oče mi je zmeraj pravil: »V življenju je fino, da si zmeren. Pri vsemu kar počneš.« Ta stavek me spremlja še danes. Tako mi kdaj paše divja stena in živalski napor, drugič pa sprehod in prepevanje med gorskimi kozami. Da znaš eno in drugo stvar, pove o človeku veliko. Sploh, če znaš (ali vsaj poskusiš) v vsemu uživati in najti veselje! Glede na Jurijevo vročo kri sem pričakovala zbegane odtenke raznoraznih čustev, ampak ne, on gre z mano. Rekel je: »Danes ti organiziraš turo«. In sem jo. Na koncu sem dobila lupčka in »lepa hvala.« Jaz pa bebavo počaščena 😊

Lepa krožna tura na Kanjavec je primerna tudi za tiste brez močnega orientacijskega gena 😊 je pa dolga, 12h. In 2000m višincev. Za tiste, ki jim je časovno takšna tura - muka epskih razsežnosti, sta na poti kar dve koči. Ena na Prehodavcih, druga na Doliču.

Začela sva v Zadnjici, ob 6.30 in pot nadaljevala v smeri Doliča. Na »sprehodu« se lep čas poti direkt pred nosom razgalja Luknja. Tako lepa grapa, da bi še strastnega kadilca odvrnila od potega. Na levi strani pa občudujeva lepe zelene poličke Pihavca. Tam sva tudi že bila 😊 Pešpot, pozneje mulatjera, je tako lepa, da težko verjameš, da je tu nekoč vladalo vojno stanje. Danes zavoljo vojakov stopamo po naših lepih gorah. Končno sem lahko še s te strani »študirala« Plemenice in pot čez Komar. Na poti proti koči je še en odcep za pot Mire Marko Debelakove čez Kanjavčeve police, kdaj drugič, tokrat nisem bile razpoložena za adrenalin 😊 Od Tržaške koče do vrha je še ena urca in ob 12h sva bila gor. Razgled pod nama se razgrinja kot plašč veseloigre. Nadaljevala sva še na drugi vrh Kanjavca, pa proti Poprovcu in potem nekako po svoje (poti ni), sestopila do poti, ki vodi na Prehodavce.

Od Zasavske koče na Prehodavcih se spustiva spet v Zadnjico (Čez dol). Spet po lepo urejeni mulatjeri (pozneje gozdni poti) Opazujeva sosednje gore – Zadnjiški Ozebnik, Vodnikov Vršac … Pot je lepo označena in nimaš variante zgrešit. Samo veliko uživanja.

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2018 by JB VERTICAL