Our Recent Posts

Tags

Mrzla gora

Na to goro sem se podal prvič. Prej se zanjo nisem odločil preprosto zato, ker se do izhodišča voziš »sto let«. Predolgo v glavnem. Potem sem pa našel pot »čez Hudi prask« in ideje o obisku Mrzle gore nisem mogel več odmisliti. Pa sem šel. Tokrat sam.

Nedelja zjutraj, mahnem jo proti Logarski dolini. Ob 5h zjutraj parkiram pri slapu Rinka. Od avta do Okrešlja sem potreboval pol urce. Pri Okrešlju sem zavil levo v gozd, potem sem pa začel iskati »vstop na mojo pot«, ki je sicer neoznačena. Nekje sem tudi prebral, da je pot, ki sem si jo izbral, alpinstična, 450m, I/II.

No, kot običajno, spet sem se rahlo izgubil :). Kar naenkrat sem se znašel na strmi pečini, na klifih, kjer sem se kot »opica« držal za nizke borovce. Če sem čisto iskren, sem se pošteno prestrašil, ko sem visel tam gor čisto sam. Za trenutek me je zagrabila panika, ampak potem se se zbral. Spustil sem se nazaj v dolino, seveda sem »abzajlal« po borovcih. Prišel sem do struge od koder je pot vodila v steno po kateri bi moral plezati že v štartu. Ta stena bi lahko bila že III. na nekaterih mestih. Ker pot ni nikjer označena, je bilo na določenih predelih kar zahtevno, ampak hkrati tudi zabavno. Ta del mi je seveda zelo hitro minil. Ko sem prišel iz ravnega dela, sem dosegel manjše sedlce, od tega še čisto malo naprej pa sem dosegel še večje sedlo na glavnem grebenu.

Od sedla naprej sem se ponovno moral malo spustiti in prečiti nekaj snega. Na koncu zasnežene zaplate pa sem prišel do poti, ki prihaja iz Matkovega kota. Od tod naprej je pot zelo enostavna in markirana. Cilj se tudi že dobro vidi. Na vrhu sem videl dva, ki sta na špičko priplezala po navadni poti – z Okrešelja. Na vrhu smo se srečali in se malo zaklepetali. Tudi vreme je bilo še kar OK, tako, da sem užival ob razgledu.

Sestop sem načrtoval po »normalki« na Okrešelj. V prvotnem planu je bila sicer še plezalna pot na Rinke, a so bile že v megli, zato sem ta plan opustil in se spustil na Okrešelj. Tam sem si sredi snega našel udobno skalo kjer sem užival ob zajtrku.

Kaj hitro je sonce že pošteno pripekalo, nisem več dolgo zdržal. Odtekel sem dol do slapa Rinka in potem naprej proti parkirišču. Ko sem zagledal vodo sem bil kar precej srečen :) Mrzla in čista voda – kako se prileže hladen gorski tuš!

Čeprav je ta kraj kar precej oddaljen od Ljubljane, sem prepričan, da se bom še vrnil.

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2021 by JB VERTICAL