Our Recent Posts

Tags

Vrtača in Palec

Vse kar sem si želel za Božička so bile dobre smučarske razmere in malo akcije :) Vremenska napoved sicer ni bila briljantna, saj so bile za ta letni čas temperature precej visoke, zato sem vedel, da bom moral najti nekaj v senci, po možnosti na severni strani. Odločil sem se, da skočim na Vrtačo – bil sem na Ljubelju in to je domači teren.


Seveda začnem na Ljubelju in pičim proti Zelenici, po plazu, servisna pot mi nikoli ni bila všeč. Po 45 minutah že pičim mimo koče na Zelenici in naprej po “baby progi”. Malo po gozdu in nato ostro desno proti Suhem Ruševju in do vstopa v Osrednjo grapo (eni ji rečete Y, pa ni glih, vsaj ne cela). Smuči spokam na ruzak, vzamem cepin v roko in pičim gor po levem kraku, da si ogledam teren. Razmere so bile zelo dobre in hitro sem bil na vrhu, kjer sta se mi kmalu pridružila še dva frajerja, ki sta hodila za mano.


Na vrhu je bilo vse pomrznjeno, zgledalo je kot da bi nekdo polil jogurt čez goro. Ni se mi ljubilo zajtrkovati, zato sem se kar pripravil na spust. Nisem še smučal na to stran Vrtače, edina skrb so bile moje že sto-krat omenjene dolge dile. Eden od tistih dveh, ki sta prišla za mano je bil tudi na smučeh, zato sva šla dol skupaj. Zgornji del je bil kar trd, malo je bilo prostora za obrate. Ključni del spusta je bila ožina – kjer je tudi skalni skok če ni dovolj snega, tam so moje smuči tikale skale na obeh straneh, tako dolge so. Za tem se grapa razširi in smučanje postane pravi užitek, na dnu pa vse bolj puhast sneg za češnjo na torti. Odločil sem se, da na dnu zavijem levo pod Zelenjak in nadaljujem proti Palcu, kjer si snamem smuči in pičim peš na vrh.


Tokrat sem si zaradi lažjega napredovanja nataknil dereze. Sneg je bil že zelo moker in o kakšnem pikanju sem lahko samo sanjal. Na vrhu sem bil čisto sam, užival sem ob pogledu na presmučano smer direktno pred mano. Na slikah se lepo vidi potek celotne linije.


Spustim se nazaj na sedlo do smuči in od tam brez kakršnega koli napora odsmučam do parkirišča na Ljubelju. Na “Plazu”, pod stenami Begunjske vrtače najdem še celo nedotaknjeno flanko kjer izgubim zvezdico iz smučarske palice – drama!


Če ne bo ohladitve, bo smučarija v nadaljevanju sezone bolj slaba!

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2021 by JB VERTICAL