Our Recent Posts

Tags

Ceria Merlone

Po nekaj mesecih sva se s Katjo spet uspela zmeniti da greva nekam skupaj. Izbral sem nekaj kar sem si želel prehoditi že v poletnih mesecih, a je vedno prišlo kaj vmes. Prvotni plan je bil sicer prečenje grebena od Montaža do Viša, ampak sva zaradi krajših jesenskih dni turo skrajšala na prečenje od Špik Hude Police do Špik nad Nosom in nazaj na Sella Neveo.


Parkirava na Pecolu kjer kjub prazniku ni bilo žive duše, toliko boljše! Hitro pičiva proti Špiku hude police, kar po navadni, turistični poti. Na vrh nisem imel namena iti, a ker Katja gor še ni bila, podaljšava in se nato vrneva do odcepa v desno, po poti Ceria Merlone. Tu pa tam je bilo v senčnih legah še kakšno manjše snežišče, ki se ga je dalo brez problema obiti. Zavarovani del na Špik nad Nosom je povsem enostaven, boljše bi bilo če zajle ne bi bilo, vsaj malo bolj zabavno bi bilo iskati prehode. Ko sva dosegla greben in prišla na južno stran naju je pozdravilo sonce in vse je kazalo, da bo dan lep. Na vrhu sva pri bivaku L. Vouerich malo posedela, pomalicala in kmalu po prihodu nadležnih “turistov” iz Slovenije nadaljevala po poti Ceria Merlone.


Od bivaka naprej je za moje pojme bil tudi najlepši del poti, okolica je fantastična, že sama pot je tako lepo speljana, da lahko samo stojiš in gledaš neskončne police. Greben zgleda od tu kar kratek, a je v resnici kar dolg, saj je vmes kar nekaj krajših vzponov in spustov ob zajlah. Edini problematičen del je bilo snežišče v manjši grapi nad prepadno polico. Ker sva bila brez opreme sva morala biti zelo pazljiva, saj bi zdrs pomenil base jump do Sella Nevee. V nadaljevanju hodiva mimo nešteto bunkerjev in kavern iz 1 S.V., nekateri med njimi so zelo dobro ohranjeni in dajejo občutek, da so v njih vojaki stražili do nedavnega. Take stvari ti dajo misliti, vsaj meni, težko si predstavljaš kaj so ti ljudlje pretrpeli in predvsem zakaj je bilo to potrebno. Kako so sploh preživeli tam gor? Zime, ki jih mi poznamo so v primerjavi s takratnimi, poletje.


Kmalu sva na razpotju zavila ostro desno in se začela spuščati proti dolini in Sella Nevei. Če bi pot nadaljevala bi se morala nato spustiti proti Škrbini prednje Špranje, kar bi nama še podaljšalo že tako kar dolgo pot. Tu pa je skale hitro zamenjala trava in nato široka mulatjera, ki naju je pripeljala v dolino.


Ustaviva se pri tabli in vidiva, da naju do koče Brazza na Pecolu loči še 1h 30 hoje…krasno! Na srečo je bila ta pot res zelo enostavna, široka makadamska cesta, ki preči pobočja pod Špiki.Po 45 minutah sva bila spet na Pecolu, se hitro preoblekla in pičila nazaj v Kranj kjer me je čakal Klemen – skupaj sva šla proti Kranjski kjer je že čakal Aco.

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2021 by JB VERTICAL