Our Recent Posts

Tags

Hochalmspitze

Po obisku kralja Visokih Tur je napočil čas obiska čudovite kraljice!

Spet smo se vsi trije dobili v Kranjski in tam tudi prespali. Sredi noči pičimo v dolino Maltatall in naprej proti akumulacijskemu jezeru – no ne ravno tako! V dolini, preden se cesta začne vzpenjati je bila čez cesto spuščena rampa, ki nam je onemogočila nadaljevanje z avtom, bili smo šele na višini 1000m! Nič, ostanemo v supergah in pot pod noge – 6km asfaltne ceste pred nami do izhodišča, potem pa še dobrih 1700 višinceh do vrha, skupaj 2300 – TOP! Glede na to, da je bila cesta zaprta sploh ni čudno da smo bili edini norci ob tej uri v teh koncih. Napoved za ta dan tudi ni bila ravno bleščeča, sicer je bilo napovedano sonce a zelo močan veter – preko 80km/h. Do koče Gießener Hütte (2251m) smo po snegu gazili kar v supergah, tam pa se preobuli v zimske čevlje in razmočene superge skrili “na varno”. Močan veter je pihal že pri koči, več snega je bilo v zraku kot na tleh. Prvotni plan je bila krožna tura – gor po Detmolder Gratu, dol pa čez Steinerne Mandln, a smo zaradi razmer plan hitro spremenili in se odločili za “kao lažjo” varianto mimo stolpov Steinerne Mandln. Gazili smo celo pot, sneg je bil praktično vedno med koleni in pasom, le redko so ven pokukale skale, zato smo bili tudi kar počasni.


Končno nam je uspelo prilezti do ledenika, kjer smo se opremili in zagazili proti steni, kjer se pot strmo vzpne po skoraj navpični steni. Najbolj smotan je seveda prvi korak iz ledenika na skobo saj je krajna zev direktno pod nami. Vzpnemo se res navpično navzgor po skobah in pridemo na prvo zasneženo poličko. Po tej polici sledimo zajli, ki nam približno kaže pot – vse je pod snegom, tako, da ubistvu nimamo pojma kam moramo. Na levo je rahlo do pretežno izpostavljeno in seveda se meni tukaj sname dereza, zelo primerno mesto! Hitro smo na grebenu in za nami se bohotijo stolpi Steinerne Mandln, ki delujejo tako, kot da se bodo vsaj trenutek zvrnili na ledenik pod njimi. Veter je bril čez greben in po zrak nosil delce snega, vrh pa je bil še zelo daleč!


Nadaljevali smo po “poti”, ki smo si jo bolj kot izmišljali sami. Večinoma smo hodili prav po grebenu in praskali po pomrznjenih granitnih platah. Neskončni greben pred nami se je vendarle počasi začel krajšati in sledilo je prečenje, na koncu pa strm vzpon ob zajli, ki nas je pripeljal na širši del grebena in od tam naprej po snegu do vrha. KONČNO – po 8 urah smo stali na vrhu! Razgledi so bili veličastni, veter neizprosen, mi pa sami na celo gori – nič lepšega! Malo pofotkamo in opazimo, da smo že zelo pozni, ura je bila skoraj 3 popoldne pa smo šele prišli na vrh. Brez obotavljanja se spokamo in pičimo po isti poti nazaj.


KONČNO – po 8 urah smo stali na vrhu! Razgledi so bili veličastni, veter neizprosen, mi pa sami na celo gori – nič lepšega! Malo pofotkamo in opazimo, da smo že zelo pozni, ura je bila skoraj 3 popoldne pa smo šele prišli na vrh. Brez obotavljanja se spokamo in pičimo po isti poti nazaj.


Veter se je samo še bolj krepil, na trenutke je bilo prav neprijetno saj so sunki bili tako močni da si težko lovil ravnotežje. Sonce se je počasi že spuščalo in postajalo je vse bolj mrzlo. Pohiteli smo kolikor smo le lahko, želeli smo opraviti z najtežjim delom dokler se je še kaj videlo. Sicer je bil najtežji del navpičen spust po steni, a spodaj na ledeniku je veter brisal našo gaz od jutra in ponoči bi nam to definitivno otežilo orientacijo. Res se nismo ustavljali in do koče smo pripičili ob sončnem zahodu. Spet smo se preobuli v superge in se s čelkami podali v dolino – čakalo nas je še približno 10km poti po cesti.


Utrujeni smo se po tmni asfaltni cesti spuščali v dolino, vsake 5 korakov smo preverjali višino – KDAJ BOMO DOL? 100% LAŽE URA! NI ŠANS DA JE ŠE TOLKO! Ampak seveda je bilo, mislim, da si bomo to zapomnili za vedno! Kočno z Acotom zaslutiva, da se tla pod nogami ravnajo – AVTO! YES! Spet v dolini, spet v polni temi. Kako že? “Važne so zgodbe, fantje?!” :)


Kmalu se vrnemo Hochalm, na smučeh!

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2018 by JB VERTICAL