Our Recent Posts

Tags

Grossglockner

Iz petka na soboto smo bolj malo spali, preveč smo bili navdušeni nad sobotno turo. Dolga vožnja sredi noči nas je samo še bolj uspavala. Pomagala ni niti budnica, ko so nas avstrijski policisti ustavili na avtocesti – itak nismo imeli vinjete, ampak na srečo je bila kontrola zaradi nečesa drugega in ko smo povedali da gremo na Glockner je samo še zamahnil z roko, VOZI!

Iz Kalsa smo se zapeljali proti koči Lucknerhaus (1918m) kjer je bilo že kar nekaj avtov, na nebu pa miljarde zvezd – toliko jih zaradi luči v mestih pri nas še nikoli nisem videl.Do Studl-Hütte (2802 m) smo pritekli v dobri uri, seveda nismo tekli, tempo je bil pa zelo dober – pri parkingu smo gledali navzgor in videli ljudi, ki so cikcakali po poti navzdor, vse smo prehiteli. Ker smo hodili ponoči tako ali tako ni bilo kaj videti, na ledeniku smo bili že ob vzhodu. Sicer smo se spogledovali z grebenom Studlgrat a se nato vseeno odločili za klasiko, glede na to da noben od nas še ni bil na gori – prvič na “safe”. Pri koči Erzherzog-Johann-Hütte (3454 m) smo naredili malo daljšo pavzo in nekaj pojedli, nato pa nadaljevali za kočo proti malemu Glocknerju.


Na dnu grape, ki pelje na greben je bilo kar nekaj ljudi, ki so čakali da se gužva razkadi. Grapco smo zrihtali v par minutah in kmalu stopili na glavni greben – kar presenetljivo kako ozek je! V vrsti proti škrbini je bilo kar nekaj “navez”, tako, da smo tam lahko uživali v razgledih in se malo spočili. Kljub temu, da smo tam čakali kakšne pol ure, mi je jasno da je to še malo v primerjavi z gužvo, ki je tam poleti. Po slabih 5 urah smo se tudi mi trije gužvali na ne najbolj prostornem vrhu.


Bilo je toplo, brez vetra in brez oblačka, videlo se je v čisto vse smeri! Mi smo bili kar zgodnji, glede na to da smo štartali iz doline, a vedno več ljudi je prihajalo na vrh, zato je bil čas za sestop. Seveda smo sestopili po poti vzpona. Gužva je bila na trenutke hujša kot v BTC-ju za vikend, prepletanje štrikov in dereze nevarno blizu prstov na roki – pazi roke, ko ti nekdo z derezo stopi na dlan ni fajn!


Acotu se ni dalo čakat in je kar po svoje pičil mimo, po dosti bolj izpostavljeni flanki na južnem pobočju, pod grebenom. Pred grapco pod grebenom naju je počakal – brez majce in s svojo belo, delovsko čelado na glavi, kot da bi bil na sindikalnem izletu SCT je rekel. S Klemnom sva se lahko le smejala in naredila par fotk za spomin – tip je bil brez majce na 3700, res CARSKO!


Hitro smo sestopili v dolino ker se Klemen ni počutil najbolje, najbrž ga je malo uničila višina, nenazadnje smo v enem dopoldnevu iz 800m zlezli na 3800 J Od Erzherzog-Johann-Hütte smo pičili in z ledenikom opravili en dva tri ter nadaljevali proti dolini. V eni od koč smo se ustavili na kosilu in pivu ter uživali v razgledu na vrh gore kjer smo stali par ur nazaj. Zasneženi vrhovi, v dolini pa oranžno obarvani macesni so ustvarili prekrasno kuliso.


Za konec pa še prijetno presenečenje, ki ga v Sloveniji ne bomo doživeli še dolgo – na parkirišču (2000m) so bili brezhibno urejeni, brezplačni inox wc-ji s toplo vodo. Ter cena za 12h parkirnine na UREJENEM parkirišču, uganeš? 10€! HA-HA, Avstrija je zakon! Kmalu pridemo spet!

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2021 by JB VERTICAL