Our Recent Posts

Tags

Veliki Oltar in Dovški križ

Moje rojstno dnevno darilo! V soboto zaradi obveznosti nisem mogel v hribe, zato sem Klemna in Acota prosil, da prestavimo na nedeljo. V soboto zvečer sem pobral Klemna v Kranju in skupaj sva pičila v Kranjsko k Acotu.

Ustali smo še kar zgodaj in še v temi prišli na izhodišče. Še malo zaspani smo pičili po gozdu in nato čez Brinje, ki je za vzpon vsekakor boljša variant kot tista direkt na Bivak II. Nismo se kaj dosti ustavljali, bilo je kar hladno, vreme pa tudi ne najlepše. Ko smo prišli do na sedlo med Šplevto in Dovškim križem je začelo rahlo snežiti, a le za kratek čas.


Seveda smo zgrešili vstop v steno, čez prvi skok in našli "precej lažjo III.", namesto da bi se vrnili in šli po pravi poti (I.) – Aco je itak izbral najtežjo možno variatno, ker pač lahko. :) Hitro smo bili spet na pravi poti in tudi kmalu prišli do Grla in pod Oltar. Tu pa tam je bilo še nekaj zaplat snega, ki se ga je dalo brez večjih težav obiti. Hitro nadaljujemo in “ap cap” smo na vrhu, ravno takrat tudi posije sonce – super! Na vrhu malo pojemo in popijemo, ter se začnemo spuščati po isti poti.


Odločili smo se da potegnemo še na Dovški križ, če smo že tukaj. Naredimo še nekaj minus višincev, nato pa se po strmih pobočjih sprehodimo proti grebenu Dovškega križa. Vmes najdemo celo nekaj kratkega, zabavnega poplezavanja in si tako skrajšamo pot na vrh.


Na prostornem vrhu smo sami. Uživamo v kraljevskih razgledih na Triglav, Oltar, Ponco, Široko peč in Amfiteater pod name. Seveda je DK najbolj obiskan vrh v Martuljški skupini, kljub temu da nanj ne vodi označena pot je pot do vrha lahka a kar dolga. Ta del Julijcev mora definitivno ostati nemarkiran!


Ob povratku stečemo še na vrh Šplevto, ker je pač tam. Ustavimo se še v Bivaku II., Klemen napiše nekaj neumnosti in že tečemo dol po neskončnih meliščih. Valda smo se morali tudi tukaj v našem stilu malo zgubiti, ker smo res tekli dol, kmalu nismo točno vedeli ali smo zgrešili pot ali ne – krasno! Malo smo lutali gor in dol, nato pa seveda našli uhojeno stezico v dolino, malo smo bili že utrujeni. Za finish smo se v Kranjski ustavili na kosilu. Šele dobro smo prišli v dollino, pa smo že delali plane za naslednji vikend – hmmm???

Ljubljana, Slovenia

RSS Feed

©2021 by JB VERTICAL